Kuchnia

DIETETYCZNE JEDZONKO

Tarta z brokułem i szynką
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 brokuł (500 g)
150 g szynki
2 ząbki czosnku
100 ml gęstej śmietany 18%
4 jaja
150 g sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Ciasto: Mąkę przesiewam z solą, dodaję pokrojone na kawałki zimne masło, wbijam jajko i dodaję śmietanę. Szybko wyrabiam na gładkie ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowuję na trzy okrągłe placki i wylepiam nimi 3 formy do tarty cienko wysmarowane masłem. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie: Szynkę kroję w paseczki, brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie al dente, ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciskam przez praskę. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję zmiażdżony czosnek i starty ser, mieszam dokładnie. Masę jajeczno-śmietanową wylewam na szynkę i brokuły. Zapiekam w nagrzanym piecu przez ok. 30 minut w 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation