Kuchnia

Ciasta, torty

Składane ciasto z orzechami i kremem

Ciasto

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 kostki masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Piana

6 białek
1 szklanka cukru

Krem budyniowy

0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki

+powidła +200g orzechów

1. Podane składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki (zwykłej wielkości). Oba ciasta przesmarowujemy powidłami. Ubijamy białka i do ubitej piany dosypujemy cukier. Miksujemy, aż cukier sie rozpuści, a następnie wykładamy na dwie blachy. Drobno posiekane orzechy wysypujemy na pianę. Ciasta pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 - 40 minut. Sprawdzamy kiedy ciasto będzie dobre.

2. Przygotowujemy krem budyniowy. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

3. Gdy ciasta przestygną, na jedno z nich wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim ciastem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation