Inne

Moje portfolio

Zapiekanka z ziemniaków
Składniki

1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
50 g masła
250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
150 ml mleka
3 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Obrane i osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków i wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180°C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorącą.

Uwaga: do śmietany i mleka - w zależności od upodobań - można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego ementalera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation