Inne

Rozmaitości...

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką

składniki:
2 bochenki chleba drwalskiego
100 g musztardy
100 g sera Ementaler
70 g tartego sera Grana Padano
250 g szynki gotowanej
100 ml mleka
5 jajek
Sól
Pieprz
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka masła

Bochenki kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki.

Na spodzie żaroodpornego, posmarowanego masłem naczynia, układamy pierwszą warstwę chleba, musztardą do góry. Układamy na niej połowę szynki oraz 1/3 utartych serów. Przykrywamy kolejną warstwą chleba oraz farszu. Na wierzchu układamy ostatnią część chleba, tym razem musztardą do dołu. Jajka łączymy z mlekiem i natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy zapiekankę.

Wierzch posypujemy pozostałą częścią startego sera. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation