Kuchnia

Kulinaria

Ciasto Figa z makiem
ciasto:
6 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
dwie galaretki wiśniowe
okrągłe biszkopty
krem:
5 żółtek
1 szkl. cukru
1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
1 budyń śmietankowy w proszku
1/2 szkl. wody
1 cukier waniliowy
200g masła

Biszkopt przekładany słodkim, brzoskwiniowym kremem, z kawałkami owoców i galaretką.

Ciasto:
Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak
(piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół, rozprowadzić połowę kremu, ułożyć biszkopty pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką wiśniową. Posmarować resztą kremu i położyć drugą część biszkoptu.
Krem:
Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka rozstrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.



Skomentuj na Facebooku!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation