Kuchnia

kulinaria

SAŁATKA SZOPSKA
Składniki: (4-6 porcji)
2-4 pomidory
2-3 średnie ogórki
1 papryka
1 czerwona cebula
(u mnie sezonowo, jako odstępstwo od “oryginału”, pojawiła się rzodkiewka)
1/2 kostki sera szopskiego*
ocet winny
oliwa
cząber świeży lub suszony

*W polskich sklepach najczęściej można kupić “Owczy/krowi bułgarski ser szopski” albo “Bułgarski ser krowi/owczy BAŁKANKA”.

Wykonanie:
Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Ogórki obrać i także pokroić w dużą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Składniki wymieszać i włożyć do płaskiej salaterki.

Na wierzch utrzeć grubą warstwę szopskiego sera i posypać cząbrem. Przed podaniem skropić octem winnym i oliwą.

Sałatka wspaniale pasuje do wszystkich dań z grilla oraz pieczonego drobiu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation