Kuchnia

healthy plan by me

Filet z indyka w panierce z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i ananasa

Składniki
4 porcje
400 g (4 plastry) filetów z indyka (sznycli)
sól, pieprz, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 łyżeczka soku z cytryny
1 jajko, 2 łyżki mleka
olej do smażenia

Panierka z kaszy jaglanej:
4 łyżki kaszy jaglanej lub mąki jaglanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki tartego twardego długodojrzewającego sera (typu parmezan, grana padano, Bursztyn)
szczypta startej skórki z cytryny
sól i pieprz

Surówka:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
opcjonalnie kawałek pokrojonego ananasa

Sos:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy extra vergine
3 łyżki śmietany 12%



Plastry indyka rozbić na desce na cienkie filety. Doprawić je solą, pieprzem, wysmarować łyżką oliwy i łyżeczką soku z cytryny.
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mąkę (puder), gotowej mąki jaglanej nie trzeba oczywiście mielić. Następnie połączyć z natką pietruszki, tartym serem, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Filety maczać w roztrzepanym jajku z mlekiem z dodatkiem soli a następnie w panierce. W tym momencie można odłożyć mięso do lodówki i trzymać je tam do czasu smażenia. Można też od razu smażyć filety.
Rozgrzać patelnię, włożyć 2 łyżki oleju kokosowego i usmażyć pierwsze 2 filety, na złoty kolor z dwóch stron. Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, włożyć nowy tłuszcz i usmażyć resztę mięsa.

Surówka z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli:

Kapustę opłukać, osuszyć i jak najcieniej poszatkować na desce (lub w melakserze). Tak samo posiekać cebulę i wymieszać z kapustą.
Doprawić solą, pieprzem, można zostawić na jakiś czas lub od razu przygotować surówkę. Dodać suszoną żurawinę, posiekany koperek, posiekane orzechy, pokrojonego ananasa jeśli używamy. Dodać składniki sosu i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation