Kuchnia

Makaronowe wariacje

Penne z pieczoną cukinią, tuńczykiem, świeżym awokado i pesto domowej roboty! | Make Cooking Easier

Skład:

ok. 400 g makaronu penne

2 średnie cukinie

1 puszka tuńczyka, odcedzonego z oleju

garść świeżej bazylii + garść świeżego koperku + garść świeżej pietruszki

1-2 dojrzałe awokado

garść czarnych oliwek

oliwa z oliwek

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól morska

świeży parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podłużne plastry. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, suszonym tymiankiem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C, na ok. 10-15 minut.

2. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. W robocie kuchennym siekamy bazylię, pietruszkę i koperek z dodatkiem 4-5 łyżek oliwy z oliwek i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Awokado obieramy i kroimy w plastry.

3.Makaron odcedzamy i szybko łączymy z ugniecionym tuńczykiem, świeżym pesto, pieczonymi plastrami cukinii i oliwkami. Doprawiamy solą. Posypujemy świeżo startym parmezanem i podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation