Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ARBUZOWIEC

Źródło: http://apetytprzepisy.blogspot.com/

Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
1 szklanka* cukru
1 szklanka mąki - 2łyżki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
MASA ARBUZOWA:
ok. 1/2 kg miąższu z arbuza
1 galaretka arbuzowa WINIARY
DODATKOWO:
250 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy (10g)
1 łyżka żelatyny + 50 ml zimnego mleka
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa WINIARY
*szklanka o pojemności 250 ml

BISZKOPT KAKAOWY:
Jajka ubić z cukrem do białości. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć
dowolnym, ulubionym ponczem ( u mnie woda + odrobina cukru + sok z pomarańczy lub cytryny).

BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać strużką ocet. Do piany przesiać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 160-170 stopniach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym (można dodatkowo posłodzić cukrem pudrem).
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką.
Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.

MASA ARBUZOWA:
Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej.
Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Biszkopt z makiem można również nasączyć, ale nie jest to konieczne.

Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plastry truskawki i zalać galaretką truskawkową.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation