Kuchnia

Desery

PUDDING CZEKOLADOWO-RYŻOWY
(na 6 porcji)

200g krótkoziarnistego ryżu,
100g cukru,
1 litr mleka,
250g gorzkiej czekolady,
szczypta mielonego cynamonu

W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding rozdzielić na porcje. Każdą posypać resztą startej czekolady.
Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation