Kuchnia

kuchnia

pulpeciki mięsne w sosie koperkowym 25


składniki, 4 porcje:

• 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
• mleko lub woda do namoczenia bułki
• 1/2 kg mięsa mielonego*
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego

• mąka pszenna do obtoczenia
• olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki

* używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości




wywar:
• około 400 - 500 ml wody
• 1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
• 1 łyżeczka masła
• 1 - 2 małe łyżeczka mąki
• 1 - 2 łyżeczki posiekanego koperku, lub więcej jeśli lubimy

dodatki:
• tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki lub kasza jęczmienna, gryczana, ugotowany makaron, ogórek kiszony, surówka z marchewki, smażone buraczki lub marchewka z groszkiem



przygotowanie:
bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.
na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation