Kuchnia

Spaghetti

:) Makaron z pesto pietruszkowym :)

Pesto z natki pietruszki i pestek dyni z dodatkiem octu balsamicznego i skórki cytrynowej. Zamiast natki pietruszki (lub dodatkowo) można użyć bazylii i kolendry.

Składniki, 2 porcje:

• 2 porcje makaronu spaghetti
• pęczek natki pietruszki
• 25 g (3 - 4 łyżki) pestek dyni
• 1/3 ząbka czosnku
• 10 g (około 2 łyżek) tartego Parmezanu (lub sera Bursztyn)
• 75 ml (5 łyżek) oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (tylko zewnętrzna żółta część)
• sól morska, świeżo zmielony pieprz








Przygotowanie:

Ręcznym blenderem zmiksować wszystkie składniki pesto: listki natki pietruszki, pestki dyni zrumienione na suchej patelni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine, ocet balsamiczny, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, wyłożyć na talerze, dodać pesto i delikatnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation