Kuchnia

Sałatki i surówki przepisy

WIELKANOCNA SAŁATKA Z BROKUŁEM

Składniki:
1 brokuł (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
6 jajek
30 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
1 pęczek zielonej cebulki (3-4 małe cebulki z piórkami)
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji

Sposób wykonania:
Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wędzony boczek ugotować. Do wody z boczkiem dodać pokrojony w plasterki czosnek. Ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser i zieloną cebulkę pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć brokuł, por, jajka, wędzony boczek, żółty ser i zieloną cebulkę. Następnie dodać chrzan, musztardę, śmietanę i majonez. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation