Kuchnia

Mufinka

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

CIASTO:
200 g mąka pszenna,
100 g mąka kukurydziana,
1/4 łyżeczki sól,
5 łyżek cukier,
150 g masło,
1 jajko,

BUDYŃ:
2 op. budyń waniliowy,
5 łyżek cukier,
1 szczypta Sól,
1 łyżeczka esencja waniliowa,
750 ml mleko,
ok. 600 gram śliwki,

KRUSZONKA:
100 g mąka pszenna,
2 łyżki mąka kukurydziana,
100 g cukier,
100 g masło,
2 łyżki wiórki kokosowe,
5 łyżek płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto.
Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki na min. 30 minut. Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło.
KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.
MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.
Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut.
Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation