Kuchnia

pierogi

PIEROGI Z PIKANTNYM FARSZEM Z PORA I TWAROGU

SKŁADNIKI:
Ciasto na pierogi:
Pół kg mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
woda.

Farsz:
0,6 kg twarogu półtłustego,
łyżka masła,
mały por (tylko biała część),
młoda cebulka,
po dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku,
jajko,
sól,
pieprz,
łyżka świeżo startego chrzanu lub ze słoika.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Przesianą mąkę połączyć z jajkami, szczyptą soli.
Dodać tyle ciepłej wody, aby ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.
Odstawić na 20 minut.
Ser rozdrobnić widelcem.
Por i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, aż się zeszkli.
Dodać do sera.
Do masy wbić jajko.
Dodać posiekaną natkę, koperek i łyżkę chrzanu.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut po wypłynięciu na wierzch.

JAK PODAWAĆ?
Pierogi można polać roztopionym masłem, przesmażoną, drobno pokrojoną szynką lub boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation