Kuchnia

A ciacha

piernikowe ciasto marchewkowe

Składniki:
(Ciasto):
- 4 jajka,
- 5-6 szklanek startej marchewki (ok. 6-7 sztuk marchewek),
- 1 szklanka oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki przypraw korzennych do piernika,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki pestek słonecznika/orzechów.

(Krem do przekładania):
- 300 g serka mascarpone,
- 6 łyżek masła (temp.pokojowej),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka ekstraktu lub pasty z wanilii (ew. cukier waniliowy).
- kakao/cynamon do posypania.

Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, odrobinę soli. Wszystko mieszamy. Marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach (czym więcej marchewek tym lepiej, ciasto będzie bardziej wilgotne). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły. Do ciasta dodajemy startą marchewkę oraz dodatki: pestki słonecznika (ew. pokrojone orzechy), rodzynki. Wsypujemy kakao i przyprawy korzenne. Aby ciasto nabrało ciemnego koloru dodaję kakao (ew. gorzką czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej, ponownie delikatnie mieszamy. Blaszkę (użyłam prostokątnej wymiar 25X30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180°C. Pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto do przestudzenia. przekrajamy na dwie części (okrągłe formy jest łatwiej przekrajać).

Krem mascarpone:
Masło temperatury pokojowej ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zamiast masła można dodać białą czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli wodnej).

Ciasto przekładamy kremem mascarpone. Na górę możemy również dodać krem, bądź polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec ciasto posypujemy przez sitko kakao lub cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation