Kuchnia

Słodkości, ciasta

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami
Składniki:
ciasto czekoladowe
160g (1 szklanka) mąki
150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
75g masła
50g gorzkiej czekolady
50ml wody
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowo-kokosowe z czereśniami

masa budyniowa
600ml mleka
60g masła
60g wiórków kokosowych
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g)
warstwa owocowa
350ml (450ml) wody
1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej
250g czereśni (po wypestkowaniu)

Torcik z budyniem i galaretką

Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE
- jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki
- do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy
- mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić
- jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać

Torcik z czereśniami i galaretką

- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch
- ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy

Ciasto czekoladowe z kokosem i owocami

MASA BUDYNIOWA
- 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować
- w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy
- gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia

Ciasto z masą budyniową i galaretką

WARSTWA OWOCOWA
- galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca
- czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu
- na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę
- całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą noc
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation