Kuchnia

Kulinaria

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chociaż wystudzone tego samego dnia też są fantastyczne.Jednak czy wytrwają do dnia następnego?
Składniki:
(na 12 bułeczek)
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g ciepłego
30 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane
Nadzienie:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę,układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.W tym czasie przygotować nadzienie.Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.Teraz pozostaje tylko napawać się zapachem dochodzącym z piekarnika i czekać na te przepyszne bułeczki.Najlepsze są jeszcze ciepłe, chociaż wystudzone tego samego dnia też są fantastyczne.Pogratuluję jeśli bułeczki wyrwają do dnia następnego...
http://kuchnia17.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation