Kuchnia

Ciasta, ciastka, ciasteczka

jadłonomia · roślinne przepisy: Czekoladowa babka z burakiem

Czekoladowa babka z burakiem

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na formę babkową z kominkiem o średnicy około 24 cm:
Suche składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Mokre składniki:
2 szklanki puree z pieczonego buraka*
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej

Polewa czekoladowa:
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni. W szklan­ce po­łą­czyć sie­mię lnia­ne z cie­płą wodą, po­zo­sta­wić na kilka minut do spęcz­nie­nia. W mię­dzy­cza­sie w dużej misce po­łą­czyć wszyst­kie suche skład­ni­ki; w mniej­szej misce po­łą­czyć wszyst­kie mokre skład­ni­ki razem z sie­mie­niem lnia­nym i po­rząd­nie je utrzeć na gład­ką emul­sję.
Mokre skład­ni­ki dodać do su­chych, zgrzeb­nie po­mie­szać i dodać po­sie­ka­ną cze­ko­la­dę. Na­stęp­nie wy­mie­szać przy po­mo­cy szpa­tu­ły lub na ni­skich ob­ro­tach mik­se­ra na gład­kie cia­sto. Dużą formę na babkę do­kład­nie na­ole­ić, wlać cia­sto i piec około 55 – 65 minut lub do su­che­go pa­tycz­ka. Przed wy­ję­ciem cia­sta na­kłuć pa­tycz­kiem do szasz­ły­ków, jeśli pa­ty­czek jest wil­got­ny do­pie­kać kilka ko­lej­nych minut, aż do mo­men­tu kiedy bę­dzie suchy po wbi­ciu.
W mię­dzy­cza­sie w małym ron­del­ku pod­grzać mlecz­ko ko­ko­so­we z cze­ko­la­dą po­ła­ma­ną na ka­wał­ki, do­kład­nie wy­mie­szać trze­pacz­ką aż do uzy­ska­nia gład­kiej po­le­wy. Zdjąć z ognia i zo­sta­wić do prze­stu­dze­nia.
Upie­czo­ne cia­sto stu­dzić pół go­dzi­ny w fo­rem­ce, po upły­wie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią ude­rza­jąc uchwy­tem noża lub drew­nia­ną łyżką. Po wy­ję­cia z formy stu­dzić przez prz­yn­ajmniej go­dzi­nę, kiedy bę­dzie już cał­kiem wy­stu­dzo­ne oblać po­le­wą i po­da­wać.
* jak zro­bić puree z bu­ra­ków: pie­kar­nik roz­grzać do 220 stop­ni, bu­ra­ki wy­szo­ro­wać, owi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i piec w pie­kar­ni­ku przez około 45 minut. Na­stęp­nie roz­wi­nąć, chwi­lę prze­stu­dzić, od­ciąć koń­ców­ki i zmik­so­wać blen­de­rem na gład­kie puree. Prze­ło­żyć do czy­ste­go po­jem­ni­ka i prze­stu­dzić. Na jedną szklan­kę puree po­trzeb­ny jest jeden spo­rej wiel­ko­ści burak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation