Kuchnia

lekkie ciasteczka -zdrowe

Bananowe ciasteczka owsiane

Składniki (na całą blachę; u mnie ok. 40-45 sztuk):

1 Szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki otrębów pszennych
2 banany
1 małe jabłko
Opcjonalnie: 150 g bakalii (u mnie mieszanka studencka)
Czekolada do ozdoby
Cynamon, kardamon, aromaty
Pestki słonecznika, dyni itp...
Cukier/fruktoza/ stewia (można nie dosładzać- dojrzałe banany są dość słodkie)





Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnuszka z niewielką ilością wody i gotujemy do uzyskania konsystencji musu. Studzimy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.
Banany rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miseczki. Opcjonalne bakalie kroimy drobniej, można również dodać pół tabliczki czekolady drobno pokrojonej.
Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy, formułujemy dowolnej wielkości ciastka i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.

W swojej wersji 1/2 tabliczki czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej i ozdobiłam część ciastek :)

Wartość kaloryczna (wersja z mieszanką studencką i tabliczką gorzkiej czekolady): ok. 55 kcal/szt
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation