Kuchnia

słodkości

Ciasto z truskawkami i kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:

ok. 300 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce miksujemy chwilę jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna (ok. 5 min). Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej, następnie śmietanę. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i oprószamy bułka tartą. Truskawki umyte i osuszone oprószamy mąką i przekrawamy na pół. Układamy na cieście w niedużych odstępach do siebie. Składniki na kruszonkę rozdrabniamy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation