Kuchnia

Dla podniebienia

Sorbet truskawkowy na patyku


Składniki

350 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
45 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

dodatkowo

6 foremek na lody o pojemności 60 ml każda, wraz z patyczkami

Wykonanie

truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
truskawki dać do blendera, wstępnie zmiksować, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż mus będzie gładki
mus przelać do foremek na lody
wstawić foremki do zamrażarki
po ok. 30 min., jak lody nieco zgęstnieją, ale jeszcze nie zmarzną, włożyć do nich patyczki
dalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej lody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation