Kuchnia

przetwory

Syrop z czarnego bzu i róży


20 baldachów kwiatów czarnego bzu
100g płatków róży
1,5kg cukru
1 litr wody
1 duża cytryna
½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Kwiaty czarnego bzu i róży należy zebrać z miejsc dalekich od ruchliwych ulic i miasta, w suchy dzień. Należy je przetworzyć w dzień zebrania, ponieważ czarny bez bardzo szybko więdnie, róża wytrzyma w chłodnym miejscu do kilku dni. W domu rozłożyć kwiaty na papierze by pozbyć się robaczków - kwiatami czarnego bzu nie potrząsamy, ponieważ pozbędziemy się w ten sposób większości pyłku. Płatki róży oderwać zazwyczaj jednym ruchem od środka kwiatu, z czarnego bzu pozbyć się większości zielonych łodyżek, a wszystkie kwiaty umieścić w słoiku.

Cytrynę dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Przygotować syrop z cukru, wody, cytryny i kwasku cytrynowego. Gotować kilka minut by zgęstniał, zestawić z ognia. Syrop przestudzić kilka minut, wyciągnąć cytrynę (wyciskając sok do syropu) i zalać nim kwiaty. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie syrop odcedzić, kwiaty dodatkowo wycisnąć. Podawać rozcieńczając dowolną ilość wodą gazowaną, z plasterkiem cytryny, sezonowymi owocami oraz kostkami lodu (w foremce do lodu możecie zamrozić płatki kwiatów lub listki ziół, co dodatkowo urozmaici Wasz napój).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation