Kuchnia

zupy i dania jednogarnkowe

MAKARON PENNE ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI.

Składniki:

ok. 1/2 kg pieczarek

2 cebule

1/2 szkl. śmietanki 18% do sosów

1/2 szkl. wody

odrobina oleju

sól, pieprz

natka pietruszki

250 g makaronu penne

15dkg tartego żółtego sera

Wykonanie:

Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i chwile razem dusić.Natkę pietruszki pokroić drobno i dodać do pieczarek. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą i razem zagotować.

Makaron ugotować na pół twardo ok. 5 min., odcedzić na durszlaku i przepłukać zimna wodą.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć do niego makaron i przykryć sosem z pieczarkami. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation