Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Placki po syryjsku | Moje Qulinaria

Placki po syryjsku - przepis:
Składniki:
(8 placków)

3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
1 mała średniej wielkości cebula
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 nitki szafranu (opcjonalnie)
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia





Placki po syryjsku - jak zrobić?

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach,podobnie cebulę. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajko, paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i opcjonalnie nitki szafranu (smak szafranu jest delikatnie wyczuwalny po usmażeniu placków). Wymieszać, dodać mąkę, by ciasto zrobiło się gęste. Na rozgrzany na patelni olej nakładać kopiastą łyżkę ciasta, formując placki, smażyć na rumiano z każdej ze stron. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. z kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation