Kuchnia

lato kuchnia

Przygotowanie:



Śmietanę ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Jagody umyć, dobrze osączyć. Żółtka oddzielić od białek (białka wykorzystać w inny sposób). Żółtka i cukier puder ubić mikserem ręcznym w gorącej kąpieli wodnej przez 5 minut, aż powstanie gęsty i jasny krem. Wyjąć z kąpieli wodnej, schłodzić przez chwilę, mieszając. Dodać skórkę z limonki, śmietanę i borówki, wymieszać. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika w kształcie prostokąta. Zamknąć i włożyć na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc do zamrażarki. Czekoladę posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Herbatniki posmarować z jednej strony czekoladą i poczekać, aż zastygnie. Przed podaniem deser wyjąć z zamrażarki, odczekać ok. 5 minut, aż trochę zmięknie. Następnie pokroić na 12 kawałków, każdy włożyć między 2 pokryte czekoladą herbatniki, podawać natychmiast.


Składniki na 12 sztuk:



• 200 g śmietany do ubijania Milbona
• 200 g borówek
• 2 jajka z wolnego chowu
• 70 g cukru pudru
• skórka starta z 1/2 limonki
• 120 g pełnomlecznej czekolady Fin carré
• 24 kruchych herbatników Sondey (ok. 180 g)

Lodowa kanapka z jagodami
ok. 40 min. (plus czas na zamrożenie i wyschnięcie)
kcal 1 porcja zawiera: ok. 217 białka 3 g tłuszczu 11 g węglowodanów 26 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation