Kuchnia

Kuchnia & Drinki

Tarta z jabłkami i budyniem

Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 średnie jabłka
- cynamon
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 litra ugotowanego wg przepisu budyniu waniliowego
- garść płatków migdałowych


Przygotowanie
Z przesianej mąki, masła i cukru zrobić ciasto kruche, najlepiej w malakserze, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę [25-27 cm średnicy] wysmarować masłem [dodatkowo obsypałam bułką tartą], równomiernie rozłożyć ciasto, zwrócić uwagę, aby boki tarty nie były zbyt grube, ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć np. fasolą, grochem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, następnie zdjąć papier i jeszcze raz podpiec przez kolejne 7 minut.

Na tak podpieczoną tartę ułożyć wydrążone, pokrojone w cienkie plasterki jabłka*, obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem kryształem, całość zalać budyniem (może być ciepły) i piec 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation