Fotografia

Jesień

BABECZKI RENIFERY.

Składniki na 12 sztuk:
113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60ml mleka
aromat waniliowy

Dodatkowo będą potrzebne:
tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
cukierki czekoladowe (tootsie rools)
białe groszki na oczy
kakaowe groszki na nos
małe lub duże precelki
małe biszkopciki
troszkę lukru królewskiego +czerwony barwnik

W misce utrzeć masło i cukier
na puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku
oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę,
proszek i sól.
Dodawać stopniowo na przemian z
mlekiem do ucieranej masy.
Ciasto nałożyć do foremki muffinkowej
wyłożonej papilotkami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
lub mikrofalówce z 1-2 łyżkami oliwy.
Maczać wystudzone babeczki w czekoladzie.
Następnie przykleić biszkopty i oczy.
Nosek przykleiłam na lukier, żeby się lepiej trzymały.
Z cukierków zrobić uszy (ja je wcześniej zamroziłam
w zamrażalniku i nacięłam boki babeczek
gdzie wsadziłam uszka).
Na rogi przeciąć w połowie precelki.
Z reszty czekolady zrobić na oczach kropeczki.
Uśmiech zrobiłam lukrem królewskim
z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation