Kuchnia

zupy

Zupa minestrone
Zupa minestrone to smaczna, włoska zupa jarzynowa, która jest nie tylko rozkoszą dla podniebienia - to idealny przepis dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę! Zupa minestrone dostarcza sporej dawki błonnika i nie zawiera grama cholesterolu. A jak smakuje!
Włoska zupa minestrone zawdzięcza wspaniały smak nie tylko mieszance warzyw, ale też przyprawom, które nadają jej niepowtarzalny aromat. Zamieszczony poniżej przepis na specjał włoskiej kuchni pomoże ci upichcić pyszne i zdrowe danie dla pięciu osób. Jedna porcja zupy dostarcza jedynie 200 kalorii i 3 gramów tłuszczu.

Zupa minestrone - składniki:

1 duża posiekana cebula
1 cienko pokrojony seler korzeniowy
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
5 szklanek chudego bulionu z kury
2 szklanki chudo pokrojonej kapusty
1 szklanka pokrojonej cukinii lub dyni
1 cienko pokrojona marchew
listek laurowy
1 łyżeczka suszonych liści tymianku
1 łyżeczka suszonych liści bazylii
1/2 suszonych liści oregano
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta mielonych nasion selera
1 puszka (ok 400g.) opłukanej o odsączonej białej fasoli
1/2 szklanki radiatore (drobny makaron w kształcie krążków)
1 puszka (ok 200 g.) przecieru pomidorowego
Zupa minestrone - sposób przygotowania:

W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łyżki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera i pozostały bulion. Podgrzewaj do momentu zawrzenia. Przykryj, zmniejszając równocześnie ogień i duś przez 15 minut (aż warzywa zmiękną). Następnie dodaj fasolę i makaron, duś kolejne 10 minut (aż zmięknie makaron). Wymieszaj z sosem pomidorowym. Smaczna, włoska zupa jarzynowa minestrone gotowa!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation