Kuchnia

Kuchnia wyborna

KRUCHA TARTA Z LETNIMI OWOCAMI I RICOTTĄ
1 duża o średnicy 21 cm i jedna mała

CIASTO
300 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
90 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
150 g zimnego masła
3 żółtka

NADZIENIE
250 g serka ricotta
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
mieszanka letnich owoców wymieszana z 1 łyżką mąki ziemniaczanej

W misce umieścić mąkę pszenną, zmielone drobno migdały, cukier puder oraz sól. Wszystko razem wymieszać, po czym do sypkich produktów dodać bardzo zimne masło pokrojone w małą kostkę. Ciasto rozcierać w dłoniach do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Następnie dodać żółtka i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie odciąć 1/3 ciasta na kratkę i umieścić w lodówce. Pozostałe rozwałkować i wylepić nim formę, której spód ponakłuwać widelcem i całość ponownie umieścić w lodówce. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się. Na podpieczonym spodzie rozsmarować ricottę połączoną z jajkiem i cukrem. Na niej rozłożyć równomiernie owoce. Odłożone 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować cienko między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Z ciasta wyciąć paski, poprzeplatać kratkę i całość umieścić na górze ciasta. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się góry ciasta.
SMACZNEGO!!!

everydayflavours.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation