Kuchnia

desery

Śniadanie mistrzów - omlet w wersji fit - HelloZdrowie
Zastanawiasz się, co takiego zjeść na śniadanie, żeby było szybko, zdrowo i pożywnie? Przedstawiamy wam śniadanie mistrzów: omlet!

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, nie jest żadnym odkryciem. Doskonale wiadomo, że wszyscy to wiedzą, ale niestety wciąż znam bardzo wiele osób, które się do tego nie chcą zastosować, tłumacząc się brakiem czasu rano (?!).

Po pierwsze, nie istnieje coś takiego jak brak czasu na śniadanie. Nazywajmy rzeczy po imieniu - lenistwo to nie brak czasu. Po drugie zrobienie śniadania zajmuje naprawdę krótką chwilę. Po trzecie - jeśli już je robimy, niech będzie takie, jakie powinno być, czyli zdrowe i pożywne.

Chcielibyśmy wam zaproponować śniadanie, które chyba nigdy nam się nie znudzi i jest jedną z najsmaczniejszych i szybkich fit wersji śniadaniowych. Mowa o omlecie. Nie znajdziecie tu żadnej mąki. Bo biała mąka (zwłaszcza w dużych ilościach) niewiele ma wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Oto, czego potrzebujecie:

- 2 jajka (a w zasadzie jedno całe jajo i jedno białko. Dla panów polecam 3 całe jaja i 2 białka),
- ok. 50 g płatków owsianych (lub jaglanych) plus 1 łyżeczkę otrębów owsianych,
- pół banana,
- łyżkę cynamonu,
- łyżkę masła orzechowego.

Mieszamy ze sobą jajka i płatki owsiane (uwaga: nie kupujcie płatkow błyskawicznych. Polecam górskie), następnie dodajemy plastry cienko pokrojonego banana oraz dosypujemy cynamon. W międzyczasie na patelnię wlewamy małą łyżeczkę oleju kokosowego. Masę wlewamy na patelnię zostawiamy na około 3 minuty, przękręcamy na drugą stronę na około 1 minutę i omlet gotowy. Polecamy go w wersji z masłem orzechowym. W następnym wpisie damy wam nasz własny przepis na zdrowe, domowe masło orzechowe.

Calość naprawdę nie zajmie wam dłużej niż 10 minut. Przed śniadaniem pamiętajcie o szkalnce wody z cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation