Kuchnia

RYBY

Najlepsze śledzie wigilijne

Składniki:
700g śledzi typu Matijas
400g cebuli
2 średnie marchewki
garść rodzynek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka octu balsamicznego
100ml oleju
szklanka wody
ząbek czosnku
2 płaskie łyżki cukru
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy
sól pieprz

Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki.
Wszystko podsmażamy na oleju.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.
Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika.
Przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation