Kuchnia

ciasta

Bułeczki wachlarzyki na maślance - Magiel Kuchenny
Przygotowanie

Na początku roztop masło. Kolejno wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, dodaj letniej wody, roztopione letnie masło, cukier, sól i maślankę. Ciasto dobrze wyrób. Ciasto mocno się klei, staraj się jednak nie podsypywać mąką. Po wyrobieniu przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (około 1,5-2 h).
Po tym czasie, ciasto krótko wyrób i podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat o boku 30 cm, możesz podsypywać mąką. Kolejno posmaruj dodatkowym roztopionym masłem i przekrój na 6 równych pasów. Pasy poukładaj jeden na drugim. Tak ułożone przekrój na 6 części, powstanie 6 bułeczek. Formę do muffinek wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Każdą bułeczkę połóż na boku w foremce na muffinę. Po ułożeniu wszystkich, formę przykryj i pozostaw w cieple około 30 minut.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj pozostałym roztopionym masłem.

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki z moimi małymi zmianami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation