Kuchnia

food, drink and sweet

Ciasto drożdżowe, niby mało eleganckie i okazałe, a chyba jedno z moich ulubionych i najczęściej pokazywanych na blogu. Ba! Śmiem nawet twierdzić, że to moje ciasto pokazowe. Dziś połączyłam je z białym serkiem, słodkimi, soczystymi gruszkami i tymiankiem. Do tego słodko-kwaskowaty lukier. Pycha!

SŁODKIE BUŁKI GRUSZKOWO-SEROWE (DESER)
Składniki (9 sztuk):
20 g drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ponadto
2 duże gruszki
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka posiekanego tymianku świeżego (same listki)
250 g sera białego
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
lukier gęsty lub cukier puder
Przygotowujemy nadzienie.
Gruszki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zasypujemy je cukrem i posiekanym tymiankiem.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy do niego cukier waniliowy, jajko i śmietanę. Ucieramy całość na gładką masę.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka, masło (o temperaturze pokojowej), cukier, sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy mlekiem (za gęste) lub mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 30 minutach wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 2 części (1/4 + 3/4). Mniejszą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Tniemy ją następnie ostrym nożem na 9 części. Na ciasto wykładamy po łyżce posiekanych gruszek. Placki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dość blisko siebie.
Większą część dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem serowym i rolujemy. Gotowe rogaliki układamy na części z gruszkami, lekko dociskamy, by się skleiły. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Pieczemy bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem lub całkowicie zimne oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation