Kuchnia

MAKARON

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKA I KURKAMI.

300 g makaronu penne
280 g świeżych kurek
200 g szynki
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki twarożku kremowego (u mnie trójkącik serka topionego)
1 średnia cebula obrana i pokrojona w kostkę
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego parmezanu lub podobnego sera
4 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
zioła prowansalskie

Makaron ugotować.
Na oliwie smażyć cebulę, dodać kurki i pokrojoną w paseczki szynkę. Trzymać na średnim ogniu, aż kurki zmiękną. Dodać śmietanę i serek topiony, doprawić, podgrzewać ok. 2 minut. Całość wymieszać z makaronem i pietruszką.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem, żółtym serem i suszonymi ziołami. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation