Kuchnia

w kuchni bywam...

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM - CookMagazine

Składniki:
1 dojrzała gruszka
garść rukoli
garść szpinaku
50 g sera pleśniowego błękitnego
1/3 czerwonej cebuli
garść orzechów włoskich
garść świeżej żurawiny
listki mięty
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka oleju z orzechów włoskich
łyżeczka syropu klonowego
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny łączymy z syropem klonowym, solą i pieprzem. Mieszając dodajemy oliwę oraz olej z orzechów włoskich.

Gruszkę myjemy, osuszamy i przekrajamy na 3 części. Pozbywamy się rdzenia i nasion. Możemy ją także obrać, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy gruszki i grillujemy do uzyskania przypieczonego wzoru i ich miękkości. Zdejmujemy z ognia. Do przygotowania gruszek możemy również użyć tradycyjnego grilla.

W międzyczasie myjemy szpinak, rukolę, liście mięty, a następnie je osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w paski. Na talerzu układamy szpinak, rukolę i cebulę, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, orzechy włoskie, całość polewamy sosem. Na końcu kładziemy grillowane gruszki, posypujemy listkami mięty i żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation