Kuchnia

*** NALEWKI, LIKIERY

Smorodinówka, czyli nalewka z czarnej porzeczki
Smorodinówka, czyli nalewka z czarnej porzeczki
Ingrediencje:
1 kg owoców czarnej porzeczki
0,5 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
1 litr soku z czarnej porzeczki

Owoce zasypałem cukrem i odstawiłem na kilka dni. Jak puściły sok zalałem je spirytusem. Nalewka z czarnej porzeczki powinna postać trochę dłużej, dlatego odstawiłem ją na około 2 miesiące w ciepłe miejsce. Później dolałem litr soku z czarnej porzeczki (można zastosować gotowy nektar z kartonu, ale lepiej rozrobić taki domowy sok z wodą) i pozwoliłem jej postać kolejny miesiąc. Po degustacji komisyjnie stwierdzono, że nalewka jest w sam raz (gdyby była za słodka, można dolać czystej wódki, jeśli za mało – zawsze można dosłodzić). Przelałem ją do butelek przy pomocy lejka i drobnego sitka. Od razu była klarowna i nie wytrącił się w niej osad.

Owoce po odsączeniu zasypałem jeszcze raz cukrem. Powstały sok idealnie nadawał się jako dodatek do rozgrzewającej herbatki. Można też zrobić z nich pijaną konfiturkę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation