Kuchnia

Przez żołądek do serca

Gofry lekkie jak piórko | COOL & MINTY

SKŁADNIKI na około 12 sztuk:

2 szklanki mleka (500 ml)
2 szklanki mąki pszennej (320 g)
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
szczypta soli

WYKONANIE:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, żółtka, olej roślinny i mleko. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników.
Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy ( minimum 10 minut) i delikatnie smarujemy olejem.
Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni.
Pieczemy około 4 minuty.

Po upieczeniu gofry studzimy na metalowej kratce, aby odparowały.
Posypujemy cukrem pudrem, smarujemy dżemem, nutellą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation