Kuchnia

przetwory

Powidła śliwkowe z czekoladą - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

Składniki
2 kg śliwek węgierek
200g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
cukru nie dodawałam, ponieważ
śliwki były mocno dojrzałe
Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem, lub tak jak ja używamy dużej patelni. Śliwki podlewamy wiśniówką i gotujemy tak długo, aż się rozgotują i odparują.

Mają być gęste jak na powidła. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, gotujemy ciągle mieszając tak długo, aż czekolada się rozpuści i oblepi powidła.

Gorące powidła śliwkowe z czekoladą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

http://www.kasia-gotuje.pl/przepis/443.powidla-sliwkowe-z-czekolada
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation