Kuchnia

Słono

Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
150 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18%
200 g sera żółtego
1 jajko
pieprz
1 ząbek czosnku
1 pomidor
natka pietruszki
Przyrządzenie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć.
Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą.
Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni.
Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko.
Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut.
Podawać:
Udekorowane pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation