Kuchnia

Łosoś

Pieczony łosoś miodowo-imbirowy

Piekarnik:180ºC

Czas przygotowania: 40 min


SKŁADNIKI:
1 średni filet łososia
1/2 cebuli dymki, pokrojonej w piórka
1 łyżka miodu naturalnego
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
1 łyżeczka startego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
brokuł
1 łyżeczka sezamu
3 łyżki ryżu czarnego

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Miód, sok pomarańczowy, sos sojowy, imbir i czosnek dokładnie wymieszać, gotować przez minutę, ostudzić. Łososia marynować w 1/3 sosu przez ok 15min, następnie piec go na folii aluminiowej przez ok 20min.

Pozostałe 2/3 marynaty gotować przez ok 5 min, aż zgęstnieje.

Ugotować ryż i brokuła. Upieczonego łososia wyłożyć na ryż, polać sosem. Udekorować dymką.

Podawać z brokułami posypanymi uprażonym sezamem.

*W przepisie była jeszcze natka pietruszki do posypania łososia, ale szczerze mówiąc zapomniałam o niej na zakupach, dlatego jej nie dodałam!

SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation