Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Dietetyczne ciasto marchewkowe:

Składniki:
3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
4 jajka
2,5-3 łyżki prawdziwego miodu (użyłam wielokwiatowego :))
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2-3 goździki
szczypta imbiru
szczypta soli
2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy :)
Orzechy włoskie spotka ten sam los :) Im drobniej tym lepiej :)
Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy :)
Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia :)
Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę :) (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation