Kuchnia

Moja kuchnia

Zupa krem z cukinii - najlepsza - łatwa, szybka i niedroga - MniamMniam.pl

3 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
2 średniej wielkości ziemniaki (około 20 dag)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony biały pieprz

do podania:
4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki
Przygotowanie dania
Umytą i osuszoną cuknię pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
W garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (czyli 2-3 minuty). Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu 3-4 minut (cukinia miejscami zacznie się szklić).
Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).
Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zestaw z ognia, zmiksuj na gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, nałóż po łyżce śmietanki, posyp pestkami dyni i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation