Kuchnia

ciasta

Devils food cake na pierwsze urodziny
Ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier przesiać przez sito.
Żółtka, maślankę, olej, kawę i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia, za pomocą trzepaczki wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto podzielić na 3 blaty.
Krem czekoladowy
Składniki:

300g gorzkiej czekolady 70% kakao
330ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki brązowego cukru
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100g masła
800g jogurtu greckiego*
3 łyżki kakao

Jogurt dzień przed przekładaniem tortu wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i odstawić na noc do odsączenia z nadmiaru wody.

Śmietankę, kawę, cukier i masło umieścić w rondelki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać do powstania jednolitej masy, którą trzeba schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Odsączony jogurt zmiksować z kakao oraz przygotowanym wcześniej ganache.

Tak przygotowanym kremem przekładać tort, boki oraz wierzch można udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation