Kuchnia

Przepisy

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Co kupić
1 kulka sera mozzarella Lovilio
50 g pieczarek
30 g cebuli
1 cebulka dymka
1 worek ryżu Tiradell
4 suszone pomidory Baresa
2 żółtka
2 jajka
sól
pieprz z młynka Kania
200 g bułki tartej Castello
150 g mąki tortowej Castello
0,5 l oleju słonecznikowego Promienna
1 sałata lodowa
1 awokado
8 pomidorków koktajlowych
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek Primadonna
1 łyżeczka cukru
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 30min
Krokiety
Myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy mniej więcej 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pieczarki razem z drobno pokrojoną cebulą. Odtłuszczamy papierowym ręcznikiem.
Ryż gotujemy na miękko. Jeszcze ciepły mieszamy w większej misce z drobno pokrojoną cebulką dymką oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Dodajemy smażone pieczarki z cebulką oraz dwa żółtka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i 50 g bułki tartej. Pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Z przygotowanej masy formujemy za pomocą 2 łyżek krokiety w kształcie kluski. Gotowe krokiety wkładamy do zamrażarki na 15 minut, aby stwardniały.
Krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Na koniec smażymy je w garnku na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż się zarumienią (mniej więcej 3 min).
Jak podawać
Na talerzu kładziemy umyte i pokrojone liście sałaty lodowej i ćwiartki oczyszczonego awokado. Układamy krokiety i ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Polewamy dressingiem.
Dressing
Mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation