Kuchnia

Małe co nie co!

Kruche migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą.

Składniki na kruchy spód:

270 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
150 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
kilka kropel ekstraktu z migdałów
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone migdały, masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, ekstrakt z migdałów i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę o wymiarach lub 34 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.

Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru.

Nadzienie:

700 g śliwek, odpestkowanych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać.

Beza:

4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
pół szklanki płatków migdałów, do oprószenia

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.​​

Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć śliwkowe nadzienie (starając się układać śliwki rozcięciem ku górze). Na nie wyłożyć bezę, którą oprószyć płatkami migdałów. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation