Kuchnia

kuchnia

Gyros - królowa imprez

PRZEPIS:

Nie znam osoby, która jej nie jadła. Przez ostatnie lata ta sałatka stała się tak popularna, że gości w wielu domach na każdej, przeważnie rodzinnej imprezie. Powodów może być kilka- nie jest skomplikowana, szybko się ją robi i, co najważniejsze, jest naprawdę pyszna i sycąca. Typowy gyros nie jest raczej dla osób, które są na diecie lub z jakichś powodów przesadnie dbają o kalorie, majonez dosyć mocno podwyższa jej wartość kaloryczną, ale, czy raz na jakiś czas komuś zaszkodzi? Raczej nie. Dlatego, kiedy wiem, że szykuje się u mnie w rodzinie impreza, robię tą sałatkę, bo goście ją uwielbiają a ja jestem przecież od tego, żeby uprzyjemniać im miło spędzony wieczór z najbliższymi, podając im jedzenie, które im smakuje; )
Sama też ją bardzo lubię, a i prezentuje się nienagannie podana w dużej szklanej misce. To prawdziwa królowa imprez; ))

Sałatka gyros
duża miska

składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka razem z polędwiczkami
- 2 średnie czerwone cebule
- puszka kukurydzy, ta większa
- ok 7- 8 dużych ogórków konserwowych
- 4 duże łyżki majonezu
- 4 duże łyżki ketchupu- mniej więcej, wyciskałam ketchup bezpośrednio na sałatkę, nie liczyłam ile łyżek zużyłam
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Kurczaka obrać z błon i pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i smażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy do mocnego zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia na papierowym ręczniku.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
Do dużej, najlepiej szklanej miski dodać kolejno: Kurczaka, polać ok 2 łyżkami ketchupu, następnie dodać ogórek, cebulę, majonez, kukurydzę, 2 łyżki ketchupu i na sam koniec pokrojoną w większą kostkę kapustę pekińską. Sałatkę trzymać w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation