Kuchnia

obiad

Węgierska Zupa Grzybowa - Rabarbarowo

Składniki:

pieczarki 250g

cebula 2 sztuki

masło ok. 20g i więcej do smażenia

mąka 35g

mleko 260ml

woda 250ml

sos sojowy 1 łyżka

papryka 1 łyżka

koperek

sól i pieprz do smaku

jogurt grecki lub śmietana 100g

makaron 110g
Wykonanie:

Na małej ilości masła podsmażamy umyte i przekrojone na pół pieczarki. Smażymy je do momentu aż wyparuje z nich całkowicie woda i zaczną się przyrumieniać.

W tedy dodajemy dodatkową porcję masła i dodajemy posiekaną cebulę. Warzywa podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. W międzyczasie w rondelku roztapiamy masło z mąką.

Kiedy mąka zacznie się przyrumieniać zalewamy ją mlekiem i wodą. Najlepiej rozpuścić mąkę używając trzepaczki i mocno mieszając. Przyprawiamy zupę, dodajemy warzywa, koperek i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, jogurtem i świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation