Kuchnia

kulinarne inspiracje

SERNIK Z CZEKOLADA I MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
na spód:
300 g pokruszonych ciasteczek digestive
75 g roztopionego masła

na masę twarogową:
1 kg twarogu wiaderkowego
1 i 3/4 szklanki cukru1
4 jajka, lekko rozbite
2 łyżeczki wanilii
3/4 szklanki śmietanki 36%

na masę orzechową:
1/2 szklanki masła orzechowego
120 g czekolady
4 łyżki miodu
1/4 szklanki śmietanki 36%

na polewę:
100 g czekolady
1/2 szklanki śmietanki 36%
fistaszki do dekoracji

Wykonanie:
spód: Pokruszone ciasteczka mieszamy z masłem, wciskamy w formę (tortownica 24 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Studzimy.

masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy śmietankę, a następnie wanilię i jajka.

masa orzechowa: Czekoladę, masło orzechowe i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy wszystko dokładnie się połączy mieszamy ze śmietanką.

Na spód z ciasteczek wylewamy połowę masy serowej. Na nią połowę masy orzechowej. Ponieważ masa serowa jest dość płynna, to ciężko będzie rozsmarować na niej masę orzechową. Ja się nie męczyłam, zrobiłam po prostu kleksy z masy orzechowej. Czynność powtarzamy, czyli wylewamy resztę masy serowej a na nią ponownie masę orzechową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 70 minut, a następnie zostawiamy w nim na jakiś czas po wyłączeniu grzania. Sernik w czasie pieczenia zapewne dość mocno urośnie, przynajmniej serowa część, jeśli masa orzechowa nie będzie dokładnie rozsmarowana, ale później opadnie, a nawet trochę się zapadnie.

Sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Kiedy się schłodzi robimy polewę.

polewa: Śmietankę gotujemy i doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wlewamy do śmietanki cały czas mieszając. Jednolitą masę (będzie dość mocno płynna) wylewamy na sernik i dekorujemy fistaszkami. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation