Kuchnia

Na słono

Marokański gulasz z ciecierzycą i jarmużem



4 porcje


potrzebujesz

1 puszka ciecierzycy
200 g jarmużu
1 duża bulwa fenkułu, pokrojona w kostkę
1 duża rzepa, obrana i pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego
400 g pomidorów koktajlowych z puszki (lub zwykłych krojonych)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki, posiekane
1 papryczka chili, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki soli
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki startej skórki z limonki
wiązka kolendry, posiekanej



przygotowanie

Rozgrzać olej na głębokiej patelni, dodać szalotkę i papryczkę chilli, dusić przez 3 minuty. Dodać czosnek, imbir, sól, kurkumę, słodką paprykę, cynamon, pieprz czarny oraz cayenne i smażyć aż do uwolnienia zapachów, około dwóch minut.

Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć stwardniałą część łodygi, a liście pokroić w paseczki. Dołożyć na patelnię razem z fenkułem i rzepą, nadal dusić, aż warzywa zaczną mięknąć, około 10 minut. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut.

Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i pomidory koktajlowe z puszki, dusić jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodać żurawinę i skórkę z limonki, dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i podać z kuskus i kolendrą.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation